Over

Over Anne-Fleur Dijkstra

Via mijn eigen ontdekkingstocht – via mijn eerste baan bij het ministerie van Volksgezondheid, vastlopen en mijn weg weer vinden – heb ik gevonden waar ik me levend van ga voelen: in verbinding met de ander op zoek durven gaan naar wat er onder ligt, naar een kern. Dit doe ik o.a. door middel van systemisch werk en het begeleiden van opstellingen.

Ik heb mijn opleidingen Familieopstellingen en Organisatieopstellingen (bijna afgerond) gevolgd bij Elmer Hendrix bij het Instituut voor Systemisch Werk in Dieren. Een betere leraar kan ik me niet wensen.
Natuurlijk ben ik geworden wie ik nu ben door alles dat ik tot nu toe heb meegemaakt. Kijk voor mijn verdere opleidingen en werkervaring op mijn LinkedIn en leer me wat beter kennen door een kennismakingsgesprek of door wat rond te struinen op deze website.

Over Bureau voor Ontdekkingen

Ontdekken, nieuwsgierig en open maar eens kijken wat er aan de hand zou kunnen zijn. Die eerste stap zetten. En van daaruit kijken wat kan, waar je eigen grenzen liggen en welke kern je kunt ontdekken. En ontdekken wat voor jou werkt, om (steeds meer) het leven te leven dat jij wilt.

Die manier van kijken pas ik ook toe op organisaties. Ontdekken wat er écht aan de hand is, onder wat zichtbaar is aan de oppervlakte. Om vervolgens weer beter in lijn te kunnen komen met waartoe de organisatie op aarde is, het leidende principe.

Over systemisch werk en opstellingen

Voor mij is systemisch werk en opstellingen een prachtige manier om te ontdekken wat de oorzaak is van wat je aan de oppervlakte kunt zien.

Op persoonlijk vlak loop je steeds tegen hetzelfde aan – bijvoorbeeld onzekerheid, fysieke klachten, relaties die niet standhouden – en lukt het maar niet om dat patroon te doorbreken, hoe hard je ook probeert. Met de systemische blik kijken we naar een bredere context: de familie waarin je geboren bent en de gebeurtenissen en omstandigheden die jou mede hebben gevormd tot wie je nu bent. Onbewust kan dat namelijk veel invloed hebben op waar je nu last van hebt.
Met een opstelling kunnen we ontdekken waar jouw vraag onderliggend mee te maken heeft. Dit doen we door in de ruimte familieleden of gebeurtenissen op te stellen, zodat patronen en dynamieken zichtbaar kunnen worden.

In organisaties is ook sprake van een systeem met een geschiedenis en een hiërarchie. Een organisatie heeft daarnaast ook een doel, waartoe het is opgericht. Met de systemische blik en met opstellingen kan inzicht worden gekregen in wat er onder de oppervlakte speelt, bijvoorbeeld waar problemen mee te maken hebben. Ook kan een opstelling worden ingezet om te onderzoeken hoe een verandering het beste doorgevoerd kan worden of welk scenario het beste past.

Soorten opstellingen

Opstellingen kunnen plaatsvinden in een groep en individueel.
In een groep staan andere mensen tijdelijk representant voor leden van je familie of organisatie, zodat patronen en dynamieken zichtbaar kunnen worden. De leden van jouw familie of organisatie zijn niet aanwezig bij de opstelling. Bij een individuele opstelling werken we met geleide meditatie/visualisatie, met poppetjes of met papiertjes op de vloer die de verhoudingen en patronen laten zien. Individuele opstellingen werken ook prima via een videoverbinding.